Friday, August 7, 2009

MESIN PADI

Assalamualaikum...

Sebenarnya tak ada apa yang aku nak taipkan kat cni, cuma aku sempat ambil gambar beberapa keping mesin padi...Almaklumlah sekarang ini musim menuai padi kat kampung aku ni, makna kata seminggu lagi semua ahli kampung aku kaya la....

Emm masa aku budak-budak dulu, memang suka sangat naik atas mesin padi, tak kiralah mesin padi tu tengah jalan or berhenti, tapi yang best naik time mesin tu tengah menuai padi...lagi satu masa dulu klu nak tangkap ikan dalam sawah aku selalu ikut belakang mesin padi tapi membahaya....

oklah layan lah gambar tu, mungkin ada kengkawan yang tak pernah lihat or tengok, tu lah rupa mesin padi...


baru nak mula gerak...



di tengah ambil padi sawah ayah aku




haaa tu jerami padi, selalu belakang tulah kami ikut untuk tangkap ikan

hemmm padi pun dah nak penuh dlm tong mesin padi..
sampai atas bumbung pun penuh dgn padi


dah tuang dlm lori kemudia bawa ke kilang untuk di jual
Oklah tetiba aku teringat pulak time aku kursus induksi umum dulu kat ilkap, aku kena buat pengucapan awam, nak tau tajuk apa aku pilih, aku pilih tajuk sawah padi, aku cerita dari awal tanam padi sehinggalah menui, hehehehehe dapat markah antara 10 terbaik huhuhuhu..
emmm wahai orang kampung aku dah dapat duit padi jangan lupa bayar zakat padi .....





10 comments:

farah-chan said...

salam
laama tk update bro. bz yek?
:D
tak penah tgk live org menuai padi ni. haha

meo188 said...

mcm tranformers!

Faizal@poyan said...

to farah..

emmm busz n tak ada idea nak update, sekarang kehidupan ok ckit... ya ka tak pernah tgk ... nanti kena tgk juga..

to meo..
mesin padi ni klu transformers mesti dia jadi geng jahat

anap_ilmi said...

jgn lupe zakat tuk aku tuuu.....

en_me said...

ghiteww erk..

Faizal@poyan said...

to anap..
hehehehe insyaallah..tp kan ko dah kaya raya ka..

to me..
haaa gituwwww laaaa

Led said...

lebey kuang mcm mesin padi aku jek kat sabak

Faizal@poyan said...

to led..
memang la sama ja

CATZ said...

hi..
salam,..
jumpa blog ni while blog walking..
nice blog.
1st tme tgk org tuai padi step by step..
thanks for sharing the info.

Faizal@poyan said...

to catz..
hai wslm. terima kasih kerana sudi melawat blog saya...klu nak tau lebih lanjut tentang proses padi ni boleh melawat ke muzium padi di kedah