Monday, March 16, 2009

BAD MOOD

Assalamualaikum..

Emm tajuk kat atas tu bukan di tujukan untuk aku ok, sebabnya aku bukan dalam keadaan bad mood, tapi maybe akan bad mood selepas ada org yang bad mood depan aku atau berhampiran aku..

Aku pantang betul la, klu ada org sekeliling aku bad mood lepas tu, wat muka muncung je sepanjang hari, pastu diam tak seperti biasa, tanya sepuluh patah jawabnya sepatah ja..

Selalunya perempuan la selalu jadi macam tu, ada masalah kat rumah bawa ke opis, suruh wat keja nak marah-marah dan wat muka tak puas hati kat aku, esh geram betul aku, nasib baik aku ni penyabar huhuhu, klu tak dah lama aku marah balik...

Itulah perempuan, bukannya bad mood time "datang" je tak "datang" pun bad mood..lepastu bila orang tanya ada masalah ka, tak nak kongsi, sanggup jd diam n murung, aku ni bukannya suka sangat tengok org diam dan murung, sat lagi aku pun jd diam dan murung pastu sekali aku terkesan dan jadi bad mood...

Lelaki lak, tapi tak semua lelaki suka bad mood, lelaki klu bad mood suka menyendiri dan diam, tak akan luahkan apa masalah yang dia hadapi.. tapi klu dgn aku akan ku korek sehingga tahu masalah dia..

Aku ada kawan yang sentiasa ada masalah dan selalu bad mood, aku dpt kenal dia, kalau dia tgh bad mood mesti dia tak msj aku...klu dia ok dia selalu msj aku...

Menjadi persoalan aku, kenapa bila org ada masalah selalu je nak diam dirii, murung. dan menyendiri. hehehe macam aku tak pernah bad mood pulak..

Mengikut staff aku, depa kata klu aku bad mood, aku akan duduk dalam bilik tutup pintu dan tutup lampu, aku akan keluar gi tandas je, pastu tak akan cakap...tapi aku rasa mcm betul je apa yang depa bg tau..

Sebenarnya klu kita asyik melayan bad mood kita dgn menyendiri kita akan jadi stress ja, klu kita ada masalah elok kita bergaul dgn org ramai mesti kita akan lupakan seketika masalah kita tu...

Tak elok kalau selalu bad mood dan marah2, sebab perasaan macam tu akan menjejaskan kesihatan mental dan fizikal kita..

Aku hairan dengan seorang kawan aku ni, dia ni ada masalah ka, tak ada masalah ka ,macam biasa ja pada dia tiada istilah bad mood, terapi dia klu dia ada masalah dia akan kuar berjalan bukan berjalan kaki tapi naik kereta la, gi tempat-tempat yang dia rasa nak pergi

Oklah satu je pesanan aku, tiada masalah yang tak dapat diselesaikan, Allah tak akan bagi masalah pada kita jika masalah tu kita tak boleh selesaikan...kita kena ingat masalah yang kita hadapi tak seberat masalah yang orang lain hadapi...kita kena bersyukur sebab Allah sayang kita , sebabtu dia beri sedikit ujian untuk kita hadapi, manusia bila ada masalah pasti akan kembali mengingati Allah...

Oklah itu je....jgn ada sapa-sapa bad mood depan aku noh...hidup sekali sahaja kat dunia ni, tersangatlah rugi klu kita asyik tak hepi dan bad mood je memanjang...


13 comments:

filantera said...

bro,

sbg manusia biasa, setiap org ada masa naik dan masa turunnya. org yg takde sifat sedih itu sebenanyer bermasalah, dan org y g melayan sgt sifatnya pun bermasalah.

kalau org bad mood, seharusnya kita usaha bg semuanya went well bg org tu, dan tegur jika perlu, jangan paksa ok!?

sedang Nabi, selepas khadijah meninggal, juga mengharungi tahun kesedihan sampai membawa nabi ke Thaif. ini kan kita?

wallahualam

AlamNasyrah said...

errr...nak keje camne kalau tutup semua lampu dlm bilik dan tutup pintu? tak payah keje ler kalau camni... :-p Kidding!

semua org ada perasaan. cuma kdg² tu mereka tidak pandai mengawal perasaan mereka sehingga org lain yg terasa tempiasnya. sgt normal. kita tak boleh nak blame mereka. jgn kita pulak yg kecik hati dgn tingkahlaku mereka.

kalau org tu nak citer masalahnya, kita sedia mendengar & membantu. tapi kalau mereka nak memendam, what to do?

insyaALLAH everything will be fine, cuma amik masa je.

p/s: ada satu lagi cara yg paling best. kalau ada masalah...gi tido je. tak payah nak fikir²... :-p

Faizal@poyan said...

to filantera..

ya betul tu tapi jgn la dok layan sangat perasaan bad mood tu...

to syira
emm tutup lampu bukannya hari2, ada waktunya juga...

emm tu la jgn biarkan perasaan mengawal diri kita..

NuR_KaSEH said...

salam faizal@poyan..

ermm..biasa as manusia mmg kdg2 kite x lepas dr perasaan tue semua..ader time kite suka..duka..dan time2 ter tentu bad mood menjelma..klu boleh kte pun xnak der perasaan cmtue..tul x...

yg penting kte tau cne nak atasi dan menyelesaikan mslah yang m'yebabkan perasaan kite jd camtue..ada orang time2 cmtue mmg sk menyendiri n der setngh sk ber kongsi gan org len.

terpulang dgn cara masing2..yg pntg selepas itu mampu wat kite tersenyum n enjoyy semula..!!!

Faizal@poyan said...

wslm kaseh..

emm betul tu yang penting jgn berlebih-lebihan bad mood, ingat ramai lagi kengkawan yg boleh bantu

anap_ilmi said...

aku ske lepak dgn kwn2 kalau de masalah, ngumpat2, gelak2 rili missed u olz,,nnt ada masa nnat aku nak call korg ahh..........

Faizal@poyan said...

to anap..

betul ka rindu??lain org lain ragamnya anap oooiiii, tu la aku tak suka la klu kawan aku ada masalah dia menyendiri seolah-olah kawan-kawan dia tak ada dah dalam hidup dia..

Anonymous said...

don bad mood one uoolsss.. ahaks

Anonymous said...

salam

umm kalo kite bad mood, jgn sesekali babitkan org len... lebih baik kite jauh dari org, takut2 nati kene tempias bad mood tu... Org len tak bersalah... kite je... hehe

dan tak elok kalo mslh kt umah di bwk kat opis... huhu

Faizal@poyan said...

to me..

emmm bad mood lah sangat..

to manja..

tu lah kekadang org tak tau dia ada masalah tetiba kena je marah.. emm

S h i n o said...

perempuan mmg slalo moody dan kalut hehehee :P

Princess Liyana said...

biasala tu bro..org tgk angin tk baik..faham2 jelah...

eceh bro tk tgk lg yana bad mood gne ;P

Faizal@poyan said...

to shino..

hehehe biasa la perempuan...
trm kasih melawat blog saya..

to yana..

emm berangin2 gak perasaan org lain kena jaga gak..

emm agaknya mcmna la yana bad mood yaa.